Acupunctura reprezinta “arta” de diagnosticare, prevenire si tratament a bolilor avand o vechime de peste 4000 de ani. Originile ei se credeau a fi in India si in China, insa ultimele descoperiri arheologice atesta practicarea acupuncturii inclusiv si in spatiul carpato-danubiano-pontic.
In prezent, acupunctura ca metoda medicala, desi foarte veche, se bucura de o larga recunoastere in intreaga lume, fiind recomandata de o serie intreaga de institutii responsabile de ingrijirea sanatatii, inclusiv de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Acupunctura poate fi utilizata ca mijloc eficient de intretinere, preventie si recuperare a sanatatii, completand armonios eficienta remarcabila a medicinii conventionale care este de neintrecut mai ales in rezolvarea celor mai complexe urgente medicale.
Acupunctura medicala respecta intelegerile contemporane a anatomiei neuromusculare si fiziopatologia durerii, in acelasi timp acceptand perceptia clasica chinezeasca a circulatiei energiei si a fortei vitale Qi. Aceasta abordare hibrida a acupuncturii reuneste ceea ce este mai bun din ambele lumi, orientala si occidentala, reusind sa descopere simptome si patologii care pot fi omise la evaluarea pacientului in cadrul medicinei clasice.