
Auriculoterapia
Consta in tratarea bolilor prin actiuni fizice – intepatura, presiune, curent electric, camp magnetic, radiatie luminoasa – aplicate asupra unor puncte precise de pe pavilionul urechii. Ea reprezinta o extindere moderna a campului de actiune a acupuncturii in zona auriculara, fiind o particularizare topica a acesteia la nivelul pavilionului urechii. Auriculoterapia considera ca intregul corp este reprezentat, in mod simetric, pe pavilioanele urechilor si ca toate organele si tesuturile au o proiectie proprie, intr-un anumit punct specific, la nivel auricular. Astfel, exista 200 de puncte pe fiecare ureche. Cata vreme organismul functioneaza normal, pavilioanele urechilor sunt “tacute”, pe suprafata lor nefiind detectabil nici un punct. Dar daca intervine vreo dereglare intr-o zona a corpului, punctele respective devin detectabile pe suprafata corespunzatoare a urechii, fie pe partea afectata, fie in partea opusa sau uneori chiar la nivelul ambelor urechi. O actiune asupra acestor puncte ar permite tratarea acelei parti a corpului pe care o reprezinta.

Terapia prin moxa (moxibuxia)
Reprezinta o forma de tratament specific, ce consta in aplicarea si fumegarea la nivelul acupunctelor (direct pe punctul de acupunctura sau indirect – pe manerul acului) a moxei, realizand prin efectul termic local si difuziunea principiilor active ale plantei prin piele, stimularea si reglarea fluxului de energie ce strabate organismul. Aceasta metoda este utila in special in afectiuni reumatice, articulare, nevralgii si astenii.

Electroacupunctura
Consta in aplicarea unor curenti electrici de intensitate mica la nivelul punctelor de acupunctura. Aplicarea se poate face prin intermediul acelor de acupunctura inserate in piele sau prin intermediul unor electrozi, nemaifiind necesara inteparea. Curentii electrici au efect stimulator asupra celulelor, tesuturilor si intregului organism. Electroacupunctura este utilizata in special in sindroamele dureroase cronice sau in cazurile in care energia (Qi) este dificil de stimulat.

Terapia cu ventuze
In Medicina Traditionala Chineza, acestea sunt o modalitate de aplicare a unui principiu terapeutic, si anume aducerea bolii din profunzime la suprafata, de unde poate fi mai usor eliminata de organism. Ventuzele pot fi din sticla, bambus sau material plastic si toate au la baza mecanismul de suctiune. Pielea si tesutul subcutanat sunt aspirate in interiorul ventuzei. Drept rezultat:
- se produce o miscare a sangelui din zona respectiva,
- se elibereaza toxine,
- se face stimularea punctelor de acupunctura alese conform afectiunii,
- cresterea circulatiei sangelui si a limfei,
- se produce relaxarea muschilor blocati,
- reducerea inflamatiei si mobilizarea agentilor proprii de vindecare ai organismului in zona respectiva.

Gua Sha (scrapping)
Gua inseamna frecare iar Sha este termenul folosit pentru a descrie acumularea sangelui la suprafata pielii. Este o tehnica de tratament folosita de multe secole in Asia de Est. Acest tratament consta in aplicarea unor tehnici de presiune-masaj-razuire in sens unidirectional, cu ajutorul unui instrument neted (de obicei o piesa de jad), la nivelul pielii anterior lubrifiate, ce provoaca aparitia unor mici pete terapeutice de culoare rosiatica. La cateva minute dupa aparitie, aceste puncte mici rosii se transforma intr-o roseata neuniforma, urmand ca in decurs de 2 – 4 zile sa dispara. Aparitia stagnarilor, atat energetice cat si fizice (sange, limfa), in profunzimea tesuturilor, precum si acumularea de toxine in cantitate crescuta duc la aparitia blocajelor fizice si energetice manifestate prin durere, inflamatie, probleme acute sau cronice, metabolism ingreunat. Beneficiile acestei tehnici sunt deblocarea stagnarii sangelui, permitand astfel circulatia sa normala catre muschi, oase, articulatii. Se amelioreaza durerea si se imbunatateste mobilitatea articulatiilor.

Masajul chinezesc (Tui Na)
Presupune un ansamblu de manevre : atingere, presare, strangere, frictionare, tapotare, etc. Sunt influentati ca atare muschii, pielea, incheieturile, tesuturile moi, dar, prin intermediul legaturilor existente intre piele, punctele de acupunctura si sistemul de meridiane, astfel se poate actiona si asupra organelor interne, reechilibrand astfel energia si sangele.