Terapia Bowen: păreri și tot ce ai vrea să știi.

Această terapie, deși nu este una nouă, a devenit din ce în ce mai populară în România, mai ales în ultimii ani. Se prezintă ca o combinație între acupunctură și masaj, dar nu este nici masaj nici acupunctură, ci o tehnică unică cu efecte considerabile în ameliorarea afecțiunilor.

Ce este și ce presupune Terapia Bowen?

Printre terapiile manuale neinvazive, terapia Bowen este una dintre cele mai recente și, cu siguranță, una dintre cele mai delicate. Este un tratament pe suprafața pielii care implică un număr limitat de manipulări mici, simple, dar extrem de precise. Are ca scop restabilirea echilibrului pierdut al corpului, combaterea durerii și stimularea mecanismelor de autovindecare. Acționează prin intermediul mușchilor, tendoanelor, nervilor și fasciei.

Una dintre caracteristicile speciale ale terapiei Bowen este calmul absolut în care se desfășoară ședințele. Conform teoriei, pentru ca manipulările să-și producă efectul – prin intermediul sistemului nervos – trebuie să se reducă la minimum interferențele altor stimuli: zgomot, cuvinte, mirosuri, muzică, etc. În plus, după fiecare 3 sau 4 manipulări, practicianul se îndepărtează sau părăsește camera timp de 2 minute sau mai mult, pentru a da timp organismului să integreze și să proceseze “informațiile” primite. Fără stimuli perturbatori, procesul de autoregenerare al organismului poate avea loc.

Originea terapiei Bowen

Tehnica Bowen a fost dezvoltată de australianul Thomas Ambrose Bowen în anii 50 pentru a ameliora crizele de astm ale soției sale. Și-a dat seama că, cu o alimentație adecvată și manipularea țesuturilor moi, a reușit să o amelioreze. După ce a studiat anatomia, acest osteopat autodidact și-a perfecționat tehnica prin experimente. Treptat, osteopații, terapeuții de masaj și chiropracticienii au devenit interesați de această terapie, care a continuat să evolueze. Totuși terapia Bowen nu este osteopatie, însă o completează.

Thomas nu a beneficiat niciodată de o formare specializată, deoarece a părăsit școala la vârsta de 15 ani. Cu toate acestea, pe lângă munca sa de muncitor, era implicat cu entuziasm în diverse sporturi. Se spune că a învățat și a experimentat diverse manipulări terapeutice de la antrenorii săi. Mulți oameni susțin acum că a fost un adevărat vindecător. El însuși a spus că descoperirile sale despre cum și unde să manipuleze țesuturile au fost un “dar de la Dumnezeu”. Pe această bază a început să trateze oamenii din jurul său.

De la începutul anilor 1950, pe măsură ce tot mai mulți pacienți îi solicitau serviciile, Thomas Bowen a decis să se dedice cu normă întreagă cabinetului său. La început a folosit titlul de osteopat, crezând că asta era mai mult sau mai puțin ceea ce făcea. Mai târziu, el s-a prezentat ca “terapeut maseur”. Deși nu și-a făcut niciodată reclamă, la un moment dat trata în medie 14 persoane pe oră, având peste 13.000 de pacienți pe an!

Cum funcționează terapia Bowen?

La modul concret, cea mai frecvent utilizată tehnică din terapia Bowen constă în plasarea ambelor degete mari pe un anumit punct, aplicarea unei presiuni perpendiculare pe fibrele (musculare sau de altă natură) și apoi eliberarea presiunii printr-o smucitură bruscă – asemănătoare cu ciupirea unei corzi de chitară. În funcție de rezultatul dorit, mișcările se fac în diferite locuri, adesea în apropierea punctelor de atașare a mușchilor și întotdeauna în perechi simetrice (pe o parte a corpului și apoi pe cealaltă). Manipulările specifice ale terapiei Bowen sunt denumite de obicei mișcări.

Manipularea țesuturilor în anumite puncte, care uneori corespund punctelor de acupunctură, aduce mai întâi corpul într-o stare parasimpatică (relaxat și liniștit, mai degrabă decât alert sau stresat). Apoi, acestea produc o armonizare profundă în interiorul corpului. Terapeuților le place să compare acțiunea lor cu cea a unui muzician care, prin ciupirea unei corzi de chitară exact în locul potrivit și cu forța potrivită, produce o vibrație care se amplifică și reverberează în tot instrumentul.

De obicei, terapeutul aplică mai întâi mișcări care permit corpului să înceapă un proces general de ajustare. Într-o a doua etapă, el le alege pe cele care vor corespunde mai exact nevoilor pacientului.

Reacția țesuturilor la mișcări variază de la pacient la pacient și de la o ședință la alta (căldură, furnicături, disconfort sau dureri foarte ușoare). Uneori, pacienții simt o relaxare profundă. Alții raportează o anumită eliberare emoțională.

Se spune că procesele declanșate de tratament persistă câteva zile după ședință, ceea ce impune pacienților să respecte anumite precauții în această perioadă, cum ar fi să nu se supună altor tehnici corporale (care ar trimite un alt mesaj către creier).

Ce tratează Terapia Bowen?

Nu este făcută să trateze anumite boli specifice, dar ajută la numeroase afecțiuni. Inițiatorul acestei discipline a spus că terapia Bowen “nu urmărește să trateze probleme specifice, ci mai degrabă să stimuleze organismul să își creeze propriile mecanisme de recuperare”. Dar cel mai adesea, terapia Bowen este folosită pentru:

  • Accelerarea timpului de recuperare după o boală, o intervenție chirurgicală sau o accidentare.
  • Ameliorarea unei serii de dureri musculo-scheletice, inclusiv a celor cauzate de fibromialgie.
  • Îmbunătățirea situației în cazul problemelor comune ale sistemului digestiv: constipație, diaree;
  • Îmbunătățirea sistemului respirator: congestie sinusală, febra fânului;
  • Îmbunătățirea sistemului reproducător: dureri menstruale, infertilitate etc.

A folosit cineva Terapia Bowen la copii?

Da, această terapie este folosită cu success în tratarea copiilor care își udă patul noaptea (enurezis). De asemenea, poate fi folosită și pentru problemele digestive ale copiilor, cât și pentru recuperare fizică împreună cu kinetoterapia.

Cât costă o ședință?

În general, pentru un adult, o ședință de terapie Bowen costă între 100 și 200 de lei, dar există și terapeuți care au prețuri un pic mai mici (80 de lei) sau care nu și-au actualizat încă prețurile după inflația post-covid.

Pentru copii, prețul unei ședințe costă mai puțin, în general sub 100 de lei.

Este Terapia Bowen o păcăleală?

Când este vorba de terapii alternative care nu fac parte din medicina alopată vor exista mereu sceptici, lucru care este normal. Însă, terapia Bowen nu este o păcăleală așa cum nici acupunctura, osteopatia, homeopatia și multe alte terapii alternative nu sunt păcăleli.

Acupunctura este practicată de mii de ani iar astăzi este acceptată de medicina alopată. S-au făcut numeroase studii clinice care au avut un rezultat pozitiv în favoarea acupuncturii (vezi aici detalii). Iar terapia Bowen este derivată din acupunctură și tot mai mulți doctori o recomandă pentru a suplimenta medicina alopată.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *